Zoeken

Wat staat er in een goed cv? Tips van We Are Over The Moon

Bijgewerkt op: 27 dec. 2021

Hoe maak je een goed cv? | Bekijk ons artikel | We Are Over The Moonwww.weareoverthemoon.nl

Is het na een lange periode weer tijd om een cv te maken? Je cv opstellen kan een hele klus zijn. Wat staat er in een perfect cv? en hoe stel je een cv op? We nemen je mee aan de hand en zorgen ervoor dat je na het lezen van dit artikel je cv zelf kan maken. Een gratis cv kan je goed maken met Word. Er zijn voor Word veel gratis templates die een goede basis zijn voor een cv. Sla je cv altijd op in een PDF bestand. Zo gaat de opmaak en je harde werk niet verloren en zien werkgevers of recruiters precies wat je ze wil laten zien. Jouw cv in optima forma! In dit artikel geven we antwoord op de vraag: Wat staat er in een goed cv?

Wat wel en wat niet in je cv?

Laten we beginnen met wat er wel in je cv moet. Als je de richtlijnen volgt in dit artikel kan je met een gerust hart de rest schrappen. Echt waar. Je hebt maximaal twee A4'tjes voor een cv dus gebruik die ruimte optimaal.

Wat moet er in een cv staan:

 1. Contactgegevens

 2. Profiel

 3. Werkervaring

 4. Opleiding

 5. Kennis en vaardigheden

1 Contactgegevens

Voordat je je contactgegevens of persoonlijke gegevens op je cv zet, denk alsjeblieft eerst even na! Want dit is een gedeelte waar je al een verschil kunt maken. Heb jij je rijbewijs? Zet het erbij. Heb je een eigen website of online portfolio dat relevant is voor de baan? Zet het erop . Solliciteer je naar een creatieve functie en is jouw Instagramaccount a piece of art? Vergeet dan ook deze niet te vermelden. Wat je niet hoeft te vermelden ( maar als je er zelf waarde aan hecht mag het wel)

 • Of je kinderen hebt

 • Of je getrouwd bent

 • Wie je vader en moeder zijn

 • Reden van ontslag bij vorige werkgevers

Onmisbare contactgegevens zijn:

 • je voor- en achternaam

 • je adres

 • je geboortedatum

 • je telefoonnummer

 • je e-mailadres (Maak een professioneel e-mail adres aan. Dit kan bijvoorbeeld via G-mail)

Persoonlijk profiel cv

Een goede manier om je cv eruit te laten springen? Zet een kort, persoonlijk stukje over jezelf erin. Het is even wat werk. Want hoe kun je jezelf voorstellen, zonder dat je je sollicitatiebrief kopieert en clichés gebruikt? Gebruik onze tips van een profiel. Hierdoor wordt je cv meer dan alleen een papiertje met wat je allemaal kunt. We kunnen je helpen met je cv maken. Je cv maken kan namelijk een hele opgave zijn. We zorgen er dan gelijk voor dat je profiel niet al te lange teksten bevat. Zo weet je zeker dat je met een professioneel curriculum vitae voor de dag komt. Benieuwd naar wat er in een profiel moet staan? Kijk hier voor ons artikel over het profiel.

Werkervaring

Waar kijkt een recruiter of werkgever naar? Relevante werkervaring . Bijbaantjes die je maar twee maanden volhield hoef je echt niet te vermelden. Zet er banen op waar je meer aan hebt gehad dan alleen maar snel geld verdienen. Waar je bent gegroeid als persoon en waarvan de lezer denkt: kijk, die is klaar voor deze baan. Als je ook nog bij iedere relevante baan, kort vertelt wat jouw taken waren en de banen in volgorde van heden naar verleden zet, dan is je cv lekker kort en krachtig. Tip gebruik bullet points bij de omschrijving van je taken bij een baan. Je kan het best ook actieve en positieve woorden gebruiken.

Bang dat de werkgever of recruiter denkt: hé, die heeft heel wat gaten in zijn cv? Dan is het opdelen van je werkervaring de oplossing. Onder bijvoorbeeld ‘relevante werkervaring’ en ‘overige werkervaring’. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk gaten hebt. Een gat in werkervaring kan voorkomen door het volgen van een opleiding of ontslag was onvermijdelijk door de Corona pandemie. Een eerlijk antwoord wordt nog altijd het meest op prijs gesteld. Je laat dan aan je nieuwe werkgever zien dat je eerlijk en betrouwbaar bent, maar dat is misschien voor later zorg als je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Geen werkervaring?

Heb je nog geen of niet zoveel werkervaring? Er zijn vast interessante of relevante projecten en opdrachten die je op school hebt gedaan. Vertel wat voor een rol jij daarin had en welke eigenschappen goed van pas kwamen. Doe je vrijwilligerswerk? Dan is dat ook goed om te vermelden. Ook stages kan je ook noemen

Opleidingen

Die jaren zwoegen in de schoolbanken verdienen een mooie plek op je cv. Zet ook deze weer van heden naar verleden en begin met je middelbareschooldiploma. Vergeet er niet bij te vermelden of je het diploma hebt gehaald. Heb je trouwens een interessante scriptie, minor of extra studieactiviteiten gedaan? Zet ook deze er dan bij.

Kennis en vaardigheden

Kennis en vaardigheden op je cv zetten is zeker een goeie. Maar laat algemene dingen, zoals kennis van Word, achterwege. Dat kan iedereen wel. Maak het onderscheidend. Noem bijvoorbeeld contentmanagementsystemen die je onder de knie hebt of talen die goed van pas komen bij jouw toekomstige baan.

Referenties

Het is altijd wel een dingetje. Je referenties wel of niet neerzetten op je cv. Onze tip is om referenties op je cv te vermelden als dit in de vacature tekst gevraagd wordt. Anders laat je ze weg. De tekst referenties op aanvraag is wat ons betreft al helemaal overbodig.

Mocht je in het sollicitatieproces om een referent worden gevraagd dan is het altijd handig om er een aantal achter de hand te hebben. Wees er dus zeker wel op voorbereid. Het is wel zo netjes om de persoon die je als referent hebt opgegeven van tevoren even te bellen en te zeggen dat ze mogelijk worden gebeld.

Hobby's en nevenactiviteiten

Om meer persoonlijkheid toe te voegen aan je cv helpt je profiel al enorm, maar daarnaast zeggen hobby's en nevenactiviteiten ook veel over de persoon die je bent.

Teamplayer

Zo kan je laten zien dat je echt een teamplayer bent door een teamsport toe te voegen zoals bijvoorbeeld voetbal. We raden of om extreme sporten waar je snel geblesseerd van raakt zoveel mogelijk niet te noemen.

Raakvlak

Ten tweede kan een hobby zoals koken of fotograferen echt iets zeggen over jou als persoon. En heel misschien is dat nou net het raakvlak met de persoon die in je gesprek tegenover je zit.

Nevenactiviteiten

Ten derde noem je nevenactiviteiten zoals bijvoorbeeld vrijwilligerswerk en ander soortgelijke functies. Misschien zit je wel in de activiteitencommissie van je tennisvereniging. Laat het zien waar jij je leven mee vult, maar wees wel zo concreet mogelijk. Wandelen in afgelegen natuurgebieden is beter als 'nieuwe dingen ontdekken'.

Cv Voorbeelden

Een cv voorbeeld is erg makkelijk te vinden op internet. Je kan bij ons ook gratis een voorbeeld downloaden. Zo kan je een gratis cv maken en downloaden zonder kosten. Met ons template kan je in Word werken.

Checklist

 1. Persoonsgegevens? Check.

 2. Werkervaring? Check.

 3. Foto op je cv? Check.

Klaar om je cv te versturen?

Klaar om je cv te versturen. Kijk alleen voordat je dat doet nog even naar onderstaande tips, om zeker te weten dat jouw professionele cv er superstrak uitziet.

 • Maak je cv niet langer dan twee A4’tjes.

 • Maak een basis-cv en pas deze iedere keer aan op de baan waarop jij solliciteert. Zo creëer je elke keer een perfecte match met de functie

 • Maak je cv overzichtelijk en scanbaar. Met tussenkopjes, een logische volgorde en nette uitlijning

 • Zet je naam in de aan de bovenkant van je cv. Vooral handig voor een recruiter die jouw cv zo snel kan vinden.

 • Gebruik een representatief e-mailadres. Geen pietjeslaaptalsinds1981@hotmail.com

 • Gebruik hyperlinks in je cv. Hierdoor kijkt de recruiter of werkgever eerder naar je blog of socialmediakanalen. Gebruik geen overload aan linkjes, maar zet er maximaal drie in.

 • Print je cv voor de final check. Je ziet vaak sneller foutjes op papier dan op je scherm

 • Laat je cv altijd door iemand anders checken. Vier ogen zien meer dan twee.

 • Alles check? Sla je cv dan als pdf-bestand op. Hierdoor kan er niets meer verspringen in de opmaak.

Vragen die we vaak krijgen (FAQ)

Cv met foto: ja of nee?

Wel een foto op je cv? Geen foto op je cv? Wij zeggen: gewoon een cv met foto doen. Een simpele portretfoto gemaakt met daglicht waarbij je recht in de camera kijkt en glimlacht, is altijd goed. Jij onthoudt iemand toch ook veel beter als je er een gezicht bij hebt?

PDF of Word bestand?

Als ik solliciteer kan ik zowel mijn cv in Word uploaden of in PDF. Wat is het beste? Dat hangt er heel erg van af. Belangrijk is om te achterhalen of het bedrijf waar je solliciteert een ATS systeem gebruikt. ATS staat voor Applicant Tracking System en word vooral door recruiters en internationale bedrijven gebruikt. Je ziet ook steeds meer lokale (grotere bedrijven) een ATS gebruiken. Mocht je beoogde nieuwe werkgever een dergelijk systeem gebruiken dan kan je je cv het best uploaden in Word. Gebruiken ze dit niet dan adviseren we om je cv in PDF te uploaden.

Moet mijn rijbewijs erop?

Je kan je rijbewijs zeker noemen als dit relevant is voor de functie of als je ver weg woont van de locatie waar je komt te werken.

Zal ik mijn geboortedatum wel of niet noemen?

Met name oudere mensen zien hun leeftijd als een negatief iets en verzwijgen liever hun leeftijd. Dat kan je doen, maar een beetje recruiter kan echt wel rekenenen en ziet zo aan je ervaring hoe oud je ongeveer bent. Dus wees trots en zet je geboortedatum gewoon op je cv. Met leeftijd komt ervaring en dat is heel veel waard.

Hoeveel bladzijden mag mijn cv zijn?

Maximaal twee a4-tjes! Zo weinig! Yep! Dat is echt de max!

Hoeveel jaren terug in de tijd?

Veel mensen vragen ons hoeveel jaren werkervaring je op je cv moet vermelden. Ga ongeveer tien jaar terug en vermeld alleen relevante werkervaring. Dus dat zomerbaantje bij de marktkraam is niet meer relevant als je nu accountant wil worden.

En hoe zit het dan met opleidingen?

Als je nog niet zoveel werkervaring hebt is het prima om je middelbare school te vermelden. Heb je al wat meer werkervaring dan kan je je middelbare school echt weglaten. Mocht je heel leergierig zijn en heel veel cursussen hebben gevolgd. Good for you, maar beperk je tot de cursussen die relevant zijn.

Deze FAQ kan je ook vinden op onze website onder www.weareoverthemoon.nl/faq

Hoe kan We Are Over The Moon je helpen?

We helpen mensen met het maken van hun cv, motivatiebrief en LinkedIn. Daarnaast geven we ook sollicitatietrainingen. Benieuwd naar wat er in een goede motivatiebrief staat? Kijk dan eens naar dit artikel in ons blog

Meer informatie voor het laten maken van je cv? Kijk dan op deze pagina

Terugbel verzoek

Zelf een gratis kennismaking inboeken via Zoom