Zoeken

Leer alles over je persoonlijke STAP-budgetInleiding

Werk je of zoek je op dit moment werk? Dan kun je een STAP-budget van maximaal € 1.000 aanvragen voor bijscholing en ontwikkeling. Je kunt deze subsidieregeling stap-budget gebruiken voor een training, cursus of misschien wil je een opleiding volgen. De subsidie heet STAP, wat staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie.

De overheid wil dat je als werkende of werkzoekende kan ontwikkelen tijdens je loopbaan. Zo heb je meer kansen om je baan te houden of om een nieuwe baan te vinden.

Let op! Er bestaan vijf rondes voor het stap-budget 2022 aan te vragen. De eerste rond was heel snel vol. De volgende ronde om je stap budget veilig te stellen is 1 mei 2022.

STAP-budget aanvragen

U kunt als werkende of werkzoekende het STAP-budget aanvragen via Stapuwv.nl. Dit kan per persoon 1 keer per jaar.

Voorwaarden aanvragen STAP-budget

Er zijn wel een aantal voorwaarden om stap budget te ontvangen. Lees hieronder of je in aanmerking komt voor het STAP-budget:

  1. Je bent 18 jaar of ouder

  2. Je ontvangt geen AOW.

  3. De training, cursus of opleiding moet in het scholingsregister stap-budget staan en nog niet zijn gestart.

Aanvraag goedgekeurd? Het bedrag wordt betaald aan de opleider. UWV beheert de aanvragen en voert deze uit.

Stap ontwikkeladvies

Heeft u een opleiding van maximaal MBO2-niveau afgerond, en bent u op zoek naar een geschikte opleiding? Dan kunt u binnenkort gratis advies krijgen. Dit STAP-ontwikkeladvies is waarschijnlijk beschikbaar vanaf 1 april 2022. Mocht u ook echt een opleiding gaan volgen, dan kunt u daarvoor mogelijk gebruik maken van het STAP-budget. Dat betekent dat u maximaal € 1.000 kunt aanvragen om die opleiding te doen.

In de loop van maart komt er meer informatie over de voorwaarden van de regeling en hoe u een advies kunt aanvragen.

Omscholen en baan houden of wisselen

Als u zich laat om- of bijscholen kunt u voorkomen dat u uw baan verliest. Ook heeft u meer kans om een andere baan te vinden. Werk verandert namelijk snel. Steeds meer werk is digitaal. Hierdoor komen er nieuwe banen bij, terwijl andere banen verdwijnen. Ook door de coronacrisis verdwijnen er banen. Terwijl er in de zorg, techniek en het onderwijs juist veel vacatures zijn.

STAP-budget vervangt fiscale aftrek scholingskosten

Het STAP-budget is een subsidieregeling voor scholing en ontwikkeling. Tot 1 januari 2022 was het voor werkenden en werkzoekenden mogelijk om bij de aangifte inkomstenbelasting scholingskosten af te trekken. Sinds 1 januari zijn deze kosten niet meer aftrekbaar.

De overheid wil dat jemet het STAP-budget zelf kunt kiezen voor het volgen van een opleiding of cursus. Ook als je bijvoorbeeld te weinig geld heeft om (bij)scholing te volgen. Daarom vervangt het STAP-budget de fiscale aftrek scholingskosten.

Veelgestelde vragen

Het STAP-budget is momenteel op! Wat nu?

Het STAP budget wordt in 2022 in 5 tijdvakken vrijgegeven; iedere 2 maanden is er een nieuwe aanvraagmogelijkheid. Voor de STAP-subsidie geldt dus: wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

De eerstvolgende mogelijkheid op het moment van schrijven van deze blog is 1 mei 2022

Als het STAP-budget op is voor het tijdvak waarin je het aanvraagt, dan kun je je geen STAP-aanvraag meer doen bij het UWV.

Hoe schrijf ik me in voor een opleiding met het STAP-budget?

Je schrijft je in op de website van de opleider. Kijk daar of een opleiding geschikt is om STAP-budget aan te vragen. Geef bij je inschrijving aan gebruik te willen maken van het STAP-budget.

Ik ben al begonnen met een opleiding. Kan ik daarvoor alsnog STAP aanvragen?

Nee, helaas. STAP-budget vraag je aan voordat je met een opleiding bent gestart. Je mag pas starten nadat het STAP-budget aan jou is toegekend.

Hoeveel subsidie krijg je bij het STAP-budget?

€1.000 per persoon per jaar.

Terugbel verzoek

Zelf een gratis kennismaking inboeken via Zoom