Zoeken

Hoe zoek je effectief naar die leuke vacature?


Het zoeken (en vinden!) van die leuke vacature voelt soms als een spelt in een hooiberg. Hoe weet je zeker dat je die ene vacature vindt die je echt leuk vind. Een aantal tips om je te helpen bij het vinden van de juiste vacature!

Tip 1: Stel jezelf vragen.


Alvorens je gaat zoeken naar een nieuwe baan en mogelijk een vacature kan je jezelf de volgende vragen stellen om die droombaan te vinden:


  1. Wat zoek ik in een baan?

  2. Welke bedrijven spreken me nu al aan en zou ik graag willen werken?

  3. Zijn er mensen in mijn netwerk die bij bedrijven werken die ik interessant vind?

Na het beantwoorden van deze drie vragen (vooral vraag 1 is soms lastig te beantwoorden maar geeft je wel goed inzicht) is het tijd voor stap 2.


Tip 2: Onderzoek je top 10


Je kan het zoeken van vacatures passief en actief benaderen. Een combinatie van die twee levert het meeste kans van slagen op. Bij een actieve benadering heb je zelf meer invloed en controle. Onze voorkeur gaat dan ook uit naar een actieve houding tijdens het zoeken naar je nieuwe baan.


Bij Tip 1 heb je alle bedrijven opgeschreven in je branche waar je wilt werken. Als dit er minder zijn 10 dan adviseren we om nog even dieper na te denken over de bedrijven waar je je mogelijk in de toekomst ziet werken.


Ok! je hebt een top 10. Ga naar de websites van deze bedrijven en kijk bij vacatures die nu openstaan. Mogelijk staan er geen vacatures, maar kan je een open sollicitatiebrief schrijven. Doe dit vooral! Daarnaast hebben de grotere bedrijven een automatische vacaturemelding. Meld je aan voor een dergelijke service. Zodat je ook vanuit je top 10 bedrijven notificaties krijgt van nieuwe vacatures.


Tip 3: Schreeuw het van de daken, maar niet te hard!


Netwerken is en blijft de beste manier om ergens binnen te komen. Gebruik je netwerk dus actief bij de zoektocht naar een nieuwe baan. Vertel dat je op zoek bent, want als je niks zegt weten mensen niet dat je weer op de markt bent. Schreeuw het van de daken, maar kijk uit bij je huidige werkgever. Het is verstandig om binnen de muren van je huidige organisatie dit even stil te houden.


Gebruik ook LinkedIn actief, laat recruiters weten dat je beschikbaar bent. Hoe je dat doet en welke vormen er zijn van 'beschikbaarheid' kan je hier lezen


Ook op LinkedIn kan je vacaturemeldingen aanzetten en zo zijn er nog een aantal websites die interessante vacatures graag via de mail met je delen. Hierbij een top 5:


  1. LinkedIn

  2. Monsterboard

  3. Indeed

  4. Nationale Vacature Bank

  5. Jobbird


Tip 4: Recruiters


We zijn er niet echt heel groot fan van, maar als bovenstaande allemaal niet lukt kunnen recruitmentbureau' s wellicht helpen. Er zijn een aantal goede, maar de meeste zien je toch als een 'lead' en je wordt een openstaande vacature aangepraat. Want hoe meer kandidaten ze plaatsen hoe meer ze verdienen. De controle en invloed wordt hierbij beperkt, maar zoals gezegd als je een goed bureau vind waarbij jij als mens centraal staat, vooral doen!Terugbel verzoek

Zelf een gratis kennismaking inboeken via Zoom