Zoeken

Hoe schrijf je een goede motivatiebrief of sollicitatiebrief?

Bijgewerkt op: 23 jan.

Een goede motivatiebrief schrijven kan lastig zijn. Zeker als je niet heel vaak een sollicitatiebrief of motivatiebrief schrijft. Laten we eerst eens kijken naar het verschil tussen een motivatiebrief en een sollicitatiebrief.


Wat is het verschil tussen een sollicitatiebrief en een motivatiebrief?

De Sollicitatiebrief

In een sollicitatiebrief ga je dieper in op je cv. Noem en onderbouw zoveel mogelijk feiten die je in je cv hebt genoemd. De onderbouwing kan je het best doen via de STAR-methode.

Vragen die je kan beantwoorden en onderbouwen in je sollicitatiebrief zijn:

 • Waar heb je gewerkt?

 • Welke studies heb je gedaan?

 • Welke ervaring heb je opgedaan buiten je werk?

Dit zijn vragen die je in een sollicitatiebrief kan beantwoorden. De meeste werkgevers vragen om een motivatiebrief.

De motivatiebrief

In een motivatiebrief geef je antwoord op de volgende vragen:

 • Waarom wil je voor dit bedrijf werken?

 • Waarom wil je in deze functie werken?

 • Waarom moeten we jou hebben voor deze functie?

Een motivatiebrief en sollicitatiebrief verschillen in de praktijk niet zoveel van elkaar.

Een goede structuur van een motivatiebrief

Misschien heb je op de middelbare school bij Nederlands wel geleerd hoe een goede brief met betrekking tot structuur eruit zag. Dit verschilt niet heel veel. De structuur van een motivatiebrief ziet er als volgt uit:

 • inleiding

 • Motivatie voor het bedrijf; Waarom wil ik voor dit bedrijf werken?

 • Motivatie voor de functie; Waarom wil ik in deze functie werken?

 • Wat breng ik persoonlijk mee; Waarom ben ik de juiste kandidaat voor deze functie?

 • Slot

Hoe begin je met een motivatiebrief?

Alinea 1: de inleiding

Niemand zit meer te wachten op een motivatiebrief die begint met de woorden: 'Op LinkedIn zag ik een vacature voorbij komen...en daarom reageer ik graag'. Wees creatief! In de inleiding mag je je persoonlijkheid laten zien. Zoek haakjes met je werkervaring, je verleden en je persoonlijkheid. Wees altijd positief. Gebruik de inleiding van je motivatiebrief om echt binnen te komen en een blijvende indruk achter te laten. Een inleiding die bij de recruiter of werkgever blijft hangen maakt het verschil tussen zomaar een brief en een goede motivatiebrief. Durf jezelf te verkopen.

Waarom wil je voor dit bedrijf werken?

Alinea 2: de motivatie voor het bedrijf

In deze alinea van de motivatiebrief ga je in op de vraag waarom je juist voor dit bedrijf wil werken. Kom hier niet met een algemene tekst, maar kijk naar het bedrijf. Ga op zoek naar de missie en visie van het bedrijf, misschien voel je je hierdoor juist meer aangetrokken tot het bedrijf waar je solliciteert. Ook kan een bedrijf een specifiek product maken waardoor je extra bent gemotiveerd om voor het bedrijf te werken. Laat ook hier je enthousiasme niet onder stoelen of banken. Recruiters en Hr Managers zijn dol op sollicitanten die stiekem al een beetje fan zijn van het bedrijf. Dit zorgt namelijk voor commitment. Op de website van bedrijven kan je tegenwoordig veel informatie vinden. Meestal is er wel een rubriek over ons waar je de waarden, visie en missie kan vinden, maar ook informatie over hoe het is om te werken bij bedrijf X. Sommige grotere websites hebben voor hun (toekomstige) werknemers een aparte site in het leven geroepen. Op de site van Coolblue kan je bijvoorbeeld heel veel informatie vinden.

Wat trekt je aan in deze functie?

Alinea 3: Motivatie voor de functie

In de volgende alinea ga je in op waarom jij de functie zo leuk lijkt. Wat is er specifiek aan de functie wat maakt dat je er enthousiast van word. Benoem hier nooit het salaris. Dat is echt een no-go.

Wat benoem je wel in deze alinea van de brief?

Wat is er uniek aan de functie en waarom zie jij jezelf daar al werken en goed functioneren? Denk aan inhoudelijke uitdaging, de teamgrote, de uitdaging die binnen de functie is omschreven. Benoem hier niet de doorgroeimogelijheden. Het is beter om doorgroeimogelijheden te benoem in de alinea waarom je voor een bedrijf kiest. Kies een aantal punten uit die er voor jou uitspringen en ga niet proberen jezelf te verkopen als het schaap met vijf poten. Hoewel recruiters dit graag opnemen in hun vacaturetekst. Ze weten zelf dat ze dat nooit gaan vinden! Laat ook hier weer het enthousiasme blijken voor de functie en laat zien aan de hand van concrete feiten en voorbeelden waarom juist jij geschikt bent voor de functie. Dan heb je meteen een mooi bruggetje naar de volgende alinea.

Waarom ben jij de geschikte kandidaat voor de functie?

Alinea 4: Waarom jij de perfecte match bent

De volgende alinea gaat namelijk over jouw kwaliteiten en waarom deze goed passen bij de aangeboden functie. Overdaad schaadt, maar laat vooral zien aan de hand van voorbeelden en behaalde resultaten uit het verleden waarom jij geschikt bent en niet Jantje, Pietje of Lotte.

Voorbeelden en STAR

De voorbeelden uit het verleden voorspellen namelijk in zekere mate het gedrag wat een manager in de toekomst van jou kan verwachten. De STAR methode is eigenlijk een interview techniek, maar gebruik hem alvast in je motivatiebrief. Dan gaan er onbewust wat radartjes draaien bij HR managers. De interviewer vraagt naar:

 1. Situatie

 2. Taak

 3. Actie

 4. Resultaat

 5. Reflectie

situatie

Benoem een situatie op het werk waarmee je een positieve eigenschap van jezelf kunt uitlichten.

Taak

Na de situatie-omschrijving geef je aan wat daarin jouw taak was.

Actie

Welke actie heb je gedaan om jouw taak te vervullen en het probleem op te lossen?

Resultaat

Benoem het resultaat van je handelen (actie). Het liefst onderbouwd met percentages of werkelijke resultaten. Uiteraard met een positief resultaat.

Reflectie (soms maar voor een brief minder van belang)

Wat heb je van de gehele situatie geleerd? Wat zou je de volgende keer anders doen of juist wéér doen?

Kwaliteiten

Daarnaast is het belangrijk om goed te weten wat je kwaliteiten zijn en deze goed in kaart te hebben. Het model van Kernkwaliteiten geeft een oefening om je kwaliteiten goed in kaart te brengen. Je kan hier ook een gratis test doen. Wel zo handig!

Link je kwaliteiten aan de vacature

Nu je inzichtelijk hebt wat je kwaliteiten zijn kan je deze linken aan de vacature. Zo vergroot je de kans om uitgenodigd te worden. Zoek naar steekwoorden in de vacaturetekst en wees niet bang om deze te gebruiken in je brief.

Steekwoorden

Er zijn tegenwoordig automatische softwaresystemen die op deze steekwoorden scannen. Het is dus van belang om deze ook op te nemen in je brief. Hoe meer steekwoorden je je in je brief hebt opgenomen hoe beter. Let wel op! Deze systemen zijn best wel slim en het opnoemen van allemaal steekwoorden achter elkaar heeft geen zin. Een dergelijk systeem kan het beste Word documenten scannen. Deze system worden met name gebruikt door grote nationale maar vooral internationale bedrijven. Ga je solliciteren bij de bakker om de hoek? Maak je geen zorgen...

Tot Slot

Alinea 5: het slot

Benoem nog in twee of drie zinnen waarom jij de ideale kandidaat bent. Hint naar een uitnodiging en blijf positief en krachtig. Geef aan dat je cv is bijgesloten als dit ook zo is en dat je uitkijkt naar een uitnodiging.

En zijn er nog dingen waar we op moeten letten?

De kleine lettertjes

Grammatica

Zorg voor een foutloze motivatiebrief. Grammaticale fouten en spelfouten horen niet thuis in je brief en cv!

Proeflezen

Laat iemand je tekst proeflezen. Je bent op een gegeven moment blind voor je eigen brief en zinnen die niet lekker lopen of waar een fout in staat zie je zomaar over het hoofd. Wil je dit liever niet? We bieden ook aan om je brief en cv te checken. Daar krijg je ook nog eens een gratis intake gesprek bij van 15 minuten.

Cv van meer dan twee kantjes

Ok! Gewoon echt niet doen! Niemand heeft nog tijd om überhaupt te lezen. Dus laat staan iemand die uit een stapel van 150 cv de beste 5 kandidaten moet vissen.

Benoem in je brief iemand die je kent bij het bedrijf

Ken je iemand bij het bedrijf? Benoem deze dan expliciet en bel deze persoon op om toestemming te vragen. We zijn sowieso voorstander van netwerken. Dit is vele malen effectiever dan solliciteren. Virtueel netwerken? Laat je LinkedIn up-to-date maken!

Geen zin om zelf je brief of cv te maken. Kijk op www.weareoverthemoon.nl voor al onze mogelijkheden. Succes met solliciteren.

Terugbel verzoek

Zelf een gratis kennismaking inboeken via Zoom